NIEUW
Introductie van aanbiedingen:
Vind exclusieve softwaredeals voor uw favoriete tools →

SaaS

TL; DR: Software as a Service (SaaS/sæs/) is een softwarelicentie- en leveringsmodel waarbij software op abonnementsbasis wordt gelicentieerd en centraal wordt gehost.
Delen

Wat is SaaS?

SaaS, wat Software as a Service betekent, verwijst naar een softwaredistributiemodel waarbij gebruikers via een cloudprovider online toegang hebben tot applicaties via een abonnement of licentie in plaats van ze op hun computer te installeren.

Wanneer iemand bijvoorbeeld Microsoft Office in de plaatselijke winkel koopt, wordt het product op zijn of haar pc geïnstalleerd en kan het niet op een ander apparaat worden uitgevoerd. Maar met SaaS worden de applicatiegegevens op afstand opgeslagen op servers en is servicetoegang mogelijk vanaf elk apparaat dat met internet is verbonden.

Een paar goede voorbeelden van SaaS zijn Netflix, Salesforce, Microsoft Office 365 en Google Drive.

Geschiedenis van SaaS

Het timesharingsysteem wordt al sinds 1961 gebruikt, maar de eerste meest succesvolle lancering van het SaaS-platform vond plaats in 1999. Dit was het moment waarop Salesforce helemaal opnieuw werd opgebouwd en een enorme groei doormaakte.

Aanvankelijk werd het SaaS-model alleen overgenomen door startups en kleine bedrijven vanwege problemen als onstabiel en inflexibel. In de loop van de tijd is het internet echter veel verbeterd ten gunste van SaaS, en bedrijven hebben het vertrouwen gekregen om dit model te omarmen voor betere inkomsten en lagere kosten.

SaaS-statistieken 2021

Er wordt gezegd dat meer dan 70% van de zakelijke toepassingen vandaag past het SaaS-model toe en zal in 85 toenemen tot 2025%.

Er is een 5x toename van bedrijven die door IT goedgekeurde SaaS-applicaties gebruiken in slechts drie jaar.

Steeds meer bedrijven zullen SaaS toepassen op hun werkplekken voor automatisering. Van 45% wordt voorspeld dat SaaS-activiteiten zullen toenemen met 80% in drie jaar .

Voor- en nadelen van het gebruik van SaaS

Omdat SaaS-applicaties abonnementen bieden, zijn betalingen flexibeler voor gebruikers. Ze kunnen betalen om de diensten maandelijks of jaarlijks te gebruiken in plaats van een softwareversie te kopen en deze op hun computer te installeren. SaaS stelt gebruikers ook in staat om op elk moment te annuleren, dus ze zijn niet gebonden aan een levenslange verbintenis.

Daarnaast zorgt SaaS voor automatische updates van de software, wat gebruikers veel tijd en geld kan besparen. Wanneer de applicatie online is verbonden, kan deze het programma bijwerken naar de nieuwste functies zonder updates te downloaden.

Een ander voordeel is dat applicaties beter toegankelijk zijn voor gebruikers omdat het cloudgebaseerde software is, wat uitstekend gemak biedt.

Aan de andere kant, omdat de applicatie en de gegevens online worden opgeslagen, werkt de software niet meer als er een probleem is met uw internetverbinding of als u de verbinding met de server verliest. SaaS-applicaties zijn ook gevoelig voor problemen die de kennis van de klant te boven gaan.

Bovendien kan SaaS extra kosten voor beveiliging en onderhoud met zich meebrengen, die niet nodig zijn wanneer gebruikers traditionele desktopapplicaties gebruiken.

Soorten SaaS

Salesforce-klant 360

E-mail Marketing Software - Hiermee kunnen marketeers e-mails automatiseren en inzichten bijhouden en verzamelen, zoals klikken, openpercentages en bouncepercentages.

Boekhoudsoftware - Wordt door bedrijven gebruikt voor het beheren en organiseren van functies voor facturering, facturering, budgettering en urenregistratie.

Software voor klantrelatiebeheer (CRM) - Hiermee kunnen bedrijven klantgegevens, communicatie, verkoop en taken organiseren en beheren.

Software voor projectbeheer - Perfect voor teambeheer, omdat bedrijven hiermee de workflow kunnen beheren, kunnen chatten met teamleden, bestanden kunnen ordenen en de voortgang van projecten kunnen volgen.

Enterprise Resource Planning (ERP)-software - Gebruikt door bedrijven om meerdere bedrijfsactiviteiten te beheren, zoals voorraad, productie, inkoop en distributie.

Bijgewerkt 10 januari 2024
Axel Grubba is de oprichter van Findstack, een B2B-softwarevergelijkingsplatform, met zijn achtergrond in managementadvies en durfkapitaal waar hij in software investeerde. Onlangs heeft Axel een passie voor coderen ontwikkeld en reist hij graag als hij niet aan het bouwen en verbeteren is Findstack.