NIEUW
Introductie van aanbiedingen:
Vind exclusieve softwaredeals voor uw favoriete tools →

domeinnaam

TL; DR: Een domeinnaam is een uniek adres dat wordt gebruikt om een ​​website op internet te identificeren, meestal bestaande uit een naam gevolgd door een domeinextensie (zoals .com of .org). Het dient als het voor mensen leesbare deel van de URL van een website, waardoor gebruikers gemakkelijker toegang krijgen tot websites.
Delen

Wat is een domeinnaam?

Een domeinnaam is een essentieel onderdeel van een website en wordt gezien of getypt op het URL-tabblad van een webbrowser. Het is een unieke naam die iemand kan toewijzen aan een site die op een webserver wordt gehost. Het domein werkt vergelijkbaar met een telefoonnummer of een e-mailadres, omdat er geen duplicaat kan zijn dat door verschillende entiteiten wordt gebruikt. Omdat www.huffpost.com bijvoorbeeld al in gebruik is en momenteel actief is, kan niemand hetzelfde domein gebruiken.

Domeinnamen zijn opgebouwd uit letters, cijfers en symbolen. Iemand moet een domeinnaam kopen en registreren via domeinregistreerder voordat u het gebruikt om websites te hosten. Sommige domeinen kosten meer dan andere omdat ze meer waarde aan de website kunnen bieden vanwege een positieve geschiedenis.

Doel van een domeinnaam

Een domeinnaam maakt het gemakkelijker om een ​​bepaalde website te vinden, omdat deze voor gebruikers beter te onthouden is dan IP-adressen. In plaats van een lange groep getallen te typen die voor de mens onbegrijpelijk zijn, kunnen mensen gewoon een naam of een woord invoeren.

Een andere reden waarom domein essentieel is, is dat het helpt bij branding. De URL van een website wordt gebruikt om een ​​afbeelding of merk op te bouwen rond specifieke zoekwoorden, bijvoorbeeld facebook.com.

IP-adres versus domein

Internet Protocol-adres is een aparte numerieke naam die wordt toegewezen aan elke machine die is verbonden met internet. Het is een integraal onderdeel van communicatie en biedt locatiedetails van een computernetwerk voor het delen van bronnen en gegevens. Een goed voorbeeld van een IP-adres is 192.168.1.1.

IP-adressen worden vaak toegewezen aan bepaalde hardware. Ze zijn niet verbonden met webhosts en kunnen alleen binnen het apparaat worden gewijzigd.

Domeinnamen zijn daarentegen veel gemakkelijker te beheren en minder technisch.

Ze zijn gekoppeld aan specifieke hostingservers waar ze kunnen worden gewijzigd of overgedragen.

Delen van een domeinnaam

Subdomein

Een subdomein is een extra component van het primaire domein en staat op de derde positie in de domeinhiërarchie. In de URL is deze zichtbaar voor de domeinnaam. Een subdomein is gratis en kan worden gemaakt om verschillende delen van een website te categoriseren en te navigeren.

In het bovenstaande voorbeeld is community.powerbi.com een ​​subdomein van powerbi.com.

domeinnaam

Een domeinnaam, ook wel hoofddomein genoemd, is de naam van de website. Voordat het kan worden gebruikt, moet het samen met het topniveaudomein worden gekocht en geregistreerd bij een webhostingplatform.

Enkele andere voorbeelden van domeinen zijn (vetgedrukt):

huffpost. com

thecommonwealth.org

ubersuggest.com

Top-level domein

Het topleveldomein is het deel van een domeinnaam dat de aard van de site weerspiegelt. Het bevindt zich in het laatste deel en het zijn generieke TLD's die voor iedereen toegankelijk zijn, of landcode-TLD's die specifiek zijn voor de landen of gebieden van herkomst.

Enkele voorbeelden van generieke topleveldomeinen zijn:

. Edu

. Info

.com

. Biz

.org

Enkele voorbeelden van landcode-topniveaudomeinen zijn:

. De

.uk

.ph

. VS

Hoofddomein

Het hoofddomein bevindt zich op het hoogste niveau van de domeinhiërarchie. Dit wordt bereikt door het hoofddomein en het topniveaudomein te combineren. Wanneer iemand het hoofddomein van een bepaalde website typt, wordt hij of zij doorgestuurd naar de hoofdpagina van de site, meestal de startpagina. Het hoofddomein is van fundamenteel belang, omdat subdomeinen niet zonder kunnen.

Enkele voorbeelden van rootdomeinen zijn (vetgedrukt):

ideeën.ted.com

ondernemershandboek.co

drive.google.com

Rootdomeinen worden ook wel het ‘webadres’ genoemd.

Bijgewerkt februari 17, 2024
Axel Grubba is de oprichter van Findstack, een B2B-softwarevergelijkingsplatform, met zijn achtergrond in managementadvies en durfkapitaal waar hij in software investeerde. Onlangs heeft Axel een passie voor coderen ontwikkeld en reist hij graag als hij niet aan het bouwen en verbeteren is Findstack.