NIEUW
Introductie van aanbiedingen:
Vind exclusieve softwaredeals voor uw favoriete tools →

Beste CMS-tools

Wat zijn CMS-tools?

CMS-tools zijn een reeks softwareoplossingen die zijn gebouwd om digitale inhoud zoals websites, blogs en online winkels te creëren, beheren en publiceren. De meeste CMS-tools zijn gemaakt om eenvoudig en gebruiksvriendelijk te zijn en bieden een gebruiksvriendelijke interface met verschillende functies, waaronder het bewerken van inhoud, planning en analyse waarmee gebruikers hun inhoudbeheerproces kunnen verbeteren.
Findstack biedt objectieve en uitgebreide vergelijkingen om u te helpen de beste software te vinden. We kunnen een verwijzingsvergoeding verdienen als u een leverancier bezoekt via onze links. Kom meer te weten
FILTER

Rating

Prijzen

Productdetails

Deployment

Voordelen

Inhoudelijk logo
Contentful
4.3
(295)
Gratis plan beschikbaar
Contentful verenigt inhoud via een centrale hub en helpt deze te structureren voor gebruik in verschillende digitale cha... Meer informatie over Contentful
Contento-logo
Contento
Vanaf $1000.00 / jaar
Contento is een modern Content Management Systeem dat speciaal is gebouwd voor het ondersteunen van websites. Deze eenvoudige... Meer informatie over Contento
WordPress.org-logo
WordPress.org
4.4
(8,637)
WordPress is misschien wel het populairste open-source, cloudgebaseerde contentmanagementsysteem op basis van PHP... Lees verder over WordPress.org
Webflow-logo
Webflow
4.4
(540)
Gratis plan beschikbaar
Met Weblfow kunnen bedrijfseigenaren, ondernemers, marketeers en makers van inhoud websites bouwen en p... Meer informatie over Webflow
10Weblogo
10Web
4.5
(90)
Vanaf $10.00/maand
10Web staat vooral bekend om het vereenvoudigen van het websitebouwproces. Er zijn uitgebreide sjablonen beschikbaar... Meer informatie over 10Web
WordPress.com-logo
WordPress.com
4.4
(2,501)
Beginnend bij $ 9.00 / maand
Aansturen van meer dan 43% van alle actieve websites wereldwijd, WordPress is misschien wel de meest populaire en breedste... Lees verder over WordPress.com
Dorik-logo
4.7
(76)
Gratis plan beschikbaar
Dorik is een no-code en white-label websitebouwer waarmee gebruikers eenvoudig aangepaste websites kunnen maken. Wi... Meer informatie over Dorik
Memberstack-logo
Memberstack
4.6
(83)
Beginnend bij $ 29.00 / maand
Met Memberstack kunnen gebruikers het potentieel achter lidmaatschapsgestuurde websites ontsluiten en tegelijkertijd kernfuncties combineren... Meer informatie over Memberstack
Best beoordeelde software van 2024
Vul het formulier in en we sturen een lijst met de best beoordeelde software, gebaseerd op echte gebruikersrecensies, rechtstreeks naar uw inbox.
Als u verdergaat, gaat u akkoord met onze Service Voorwaarden en Privacy Policy

Kopersgids voor CMS-tools

Wat zijn CMS-tools?

Systeemtools voor inhoudbeheer, vaak afgekort als CMS, is software die is ontwikkeld om gebruikers in staat te stellen digitale inhoud op een website, blog of andere webeigenschappen te creëren, wijzigen, publiceren en op te slaan. Met deze tools kunnen gebruikers zonder technische kennis inhoud online ontwikkelen en publiceren in de visuele stijl die ze willen, met behulp van verschillende functies en sjablonen. 

Met andere woorden, contentmanagementsysteemtools helpen gebruikers bij het bouwen van een website of het toevoegen en bewerken van bestaande inhoud op een bestaande website zonder dat ze alle code helemaal opnieuw hoeven te schrijven of zelfs de noodzaak van codering overbodig maken. 

Meer technisch gezien bestaat een contentmanagementsysteem uit twee kernonderdelen:

 1. Het eerste onderdeel is de content management applicatie of CMA. Deze functionaliteit drijft de interface aan waar gebruikers de inhoud toevoegen en beheren waar de CMS is geïnstalleerd.
 1. Het tweede onderdeel is de content delivery applicatie of CDA. Dit is de applicatie die op de backend draait. Het neemt de inhoud die u aan de CMA toevoegt, slaat deze op en maakt deze zichtbaar voor bezoekers.

Bedrijven en andere organisaties gebruiken CMS-tools om diepte en functionaliteit toe te voegen aan samengestelde inhoud op een website of zelfs een huidig ​​CMS. Contentmanagementsystemen zijn gebruikersonafhankelijk – ze kunnen worden gebruikt door organisaties van elke omvang, van kleine start-ups tot grote ondernemingen, en in verschillende praktijken, disciplines en sectoren. 

Integraties zijn mogelijk beschikbaar, afhankelijk van het gekozen CMS. Sommige werken in combinatie met web content management software of WCM, content analytics software, Customer Relationship Management (CRM)-platform en marketingautomatiseringssoftware. Ze kunnen ook werken als op zichzelf staande systemen om specifieke inhoudelijke behoeften aan te pakken. Omdat CMS hiaten in de inhoudsfunctionaliteit vult in de omgeving waarin het is geïnstalleerd, worden inhoudspecifieke processen en taken efficiënter. 

Om dit gedeelte samen te vatten, moet software om te kwalificeren als een CMS-tool:

 1. Maak de productie van content eenvoudiger
 2. Maakt het maken, bewerken, beheren, delen en archiveren van digitale inhoud mogelijk zonder codeervaardigheden
 3. Een optie om te integreren met een website, een ander CMS en andere digitale marketingoplossingen

Waarom CMS-tools gebruiken? Belangrijkste voordelen om te overwegen

In het vorige gedeelte werd al gezinspeeld op enkele voordelen van het gebruik van CMS-tools, maar hier volgen specifieke voordelen die van invloed kunnen zijn op de efficiëntie van uw contentproductieproces, de productiviteit van uw team en uw contentgerelateerde doelen.

 • Gebruiksgemak voor niet-technische gebruikers

Vóór de wijdverbreide ontwikkeling van CMS-software was het toevoegen van inhoud aan een website of zelfs het starten van een blog basis HTML-codering vereist, waardoor het maken van inhoud beperkt was tot webontwikkelaars en mensen met codeerkennis. 

CMS-tools "gedemocratiseerde" contentproductie. Ze stelden niet-technische gebruikers in staat om inhoud te creëren en te beheren, het ontwerp van websites en blogs aan te passen en extensies te installeren om specifieke functionaliteiten toe te voegen - allemaal zonder codering. Tegelijkertijd stelt het meer technische gebruikers in staat om aangepaste codes toe te voegen om meer gedetailleerde controle over hun inhoud te krijgen.

 • Verbeterde samenwerking en delen

Oude contentplatforms waren beperkt tot een lineaire contentproductielijn. Makers schrijven en ontwerpen de inhoud, code van ontwikkelaars en IT-professionals voegen alle benodigde extra functies toe. 

Met moderne CMS-platforms kunnen meerdere gebruikers synchroon toegang krijgen tot en werken in de backend van het systeem. Dat betekent dat marketeers in elk scenario tegelijkertijd content kunnen produceren en toevoegen, IT-professionals protocollen kunnen implementeren en ontwikkelaars aangepaste codes kunnen toevoegen.

Over het algemeen verbetert deze synchroniciteit de samenwerking en het delen tussen verschillende taakeigenaren die betrokken zijn bij de productie van inhoud.

 • Maakt snellere ontwerpaanpassingen mogelijk

Het "plug-and-play"-kenmerk van CMS-platforms maakt een doelmatige aanpassing van het ontwerp mogelijk. Aangezien de meeste CMS-tools modulair zijn, is het eenvoudig om afbeeldingen uit te wisselen, lay-outs te wijzigen, kleurenschema's te wijzigen en andere ontwerpwijzigingen door te voeren. 

Bovendien worden contentmanagementsystemen doorgaans geleverd met vooraf geladen sjablonen en thema's. Met een paar klikken kunnen gebruikers van het ene ontwerp naar het andere overschakelen als dat nodig is. Voor mensen met programmeervaardigheden of voor organisaties met interne ontwikkelingsteams kunnen extra ontwerpaanpassingen worden toegevoegd met een paar regels code.

 • Maakt doorlopend inhoudsbeheer mogelijk

Een ander voordeel van het elimineren van de behoefte aan codering is ononderbroken contentbeheer. Nu meer belanghebbenden kunnen deelnemen aan het contentmanagementproces, maken CMS-tools de weg vrij voor het naadloos en continu verzamelen, creëren, leveren, ophalen, publiceren en beheren van contentstukken in alle formaten en media.

Wie gebruikt CMS-tools?

Gezien de flexibiliteit en veelzijdigheid van CMS-software, is het geen verrassing dat het op verschillende manieren wordt gebruikt door veel professionals, bedrijven en verschillende afdelingen in een organisatie. Tegenwoordig gebruikt bijna elk bedrijf minstens één contentmanagementplatform, zo niet meer. In sommige scenario's zijn CMS-tools zo diep verankerd in de dagelijkse activiteiten van een team dat ze bijna onopgemerkt blijven. 

CMS-tools zijn handig voor de volgende segmenten:

 • Digitale marketingteams

Sinds de slogan "Content is King" een van de kernprincipes van succesvolle online marketing werd, werd de noodzaak om de ontwikkeling van content te stroomlijnen een prioriteit van digitale marketingteams. 

CMS-tools hebben een revolutie teweeggebracht in de manier waarop digitale marketingteams content bouwen, beheren, publiceren en monitoren. Boordevol functies kunnen digitale marketingteams hun contentstrategie snel en op schaal uitvoeren.

Afgezien van contentmarketing kunnen digitale marketeers ook CMS-tools gebruiken bij elke stap van de reis van de koper - van bewustwording tot betrokkenheid, van leadgeneratie tot nurturing en van klantenwerving tot retentie.

 • Contentbeheerders

Contentmanagers zijn voornamelijk verantwoordelijk voor het toezicht houden op de contentinitiatieven van een bedrijf van begin tot eind. Ze gaan om met het "Hoe?" en wie?" van content en wijs middelen toe (mensen, bedrijfsmiddelen, processen en technologie) zodat de contentstrategie en -governance van kracht worden. Dit omvat het toewijzen van rollen en verantwoordelijkheden, het creëren van workflows en afhankelijkheden, opslag, bewerken en goedkeuren, en publiceren.

Met een aantal bewegende stukken en verschillende teamleden die erbij betrokken zijn, is het gemakkelijk voor dingen om tussen wal en schip te vallen.

Hier komen CMS-tools om de hoek kijken, omdat ze contentmanagers in staat stellen om belangrijke contentprocessen te centraliseren, vitale digitale middelen op te slaan, een ruimte te creëren voor samenwerking en delen, een platform bieden voor beoordelingen en goedkeuringen, goedgekeurde content publiceren en het gemakkelijk maken voor toekomstige iteraties.

 • Bloggers

Bloggen bleef door de jaren heen een van de beste contentstrategieën. Professionele bloggers, hobbyisten, bedrijven en andere organisaties hebben bloggen gebruikt om verkeer te genereren, leads te verwerven, thought leadership te creëren en conversies te stimuleren.

Dat gezegd hebbende, bloggen is in de loop van de tijd competitiever en geavanceerder geworden, en hoewel rudimentaire blogplatforms nog steeds een plaats hebben, kunnen CMS-tools bloggers een robuuster platform bieden om inhoud te creëren en te publiceren.

Hoe? Ten eerste zorgen contentmanagementsystemen voor een betere branding met gebruiksvriendelijke en uitgebreide ontwerpfunctionaliteiten. Contentmanagementsystemen hebben ook meer mogelijkheden die bloggen aanvullen, zoals het maken van bestemmingspagina's, trechters en andere webpagina's. Evenzo voegen de integraties die beschikbaar zijn in CMS-software externe componenten toe aan een blogsite als bloggers besluiten dit later te doen.

 • Solopreneurs en individuele experts

Het publiceren van inhoud is een van de beste, gemakkelijkste en snelste manieren om autoriteit en geloofwaardigheid te creëren, twee cruciale succesingrediënten voor solopreneurs en individuen - coaches, financiële adviseurs, consultants en makelaars om er maar een paar te noemen - door hun expertise te verkopen.

Aangezien de meeste van deze solo-professionals en bedrijfseigenaren over het algemeen beperkte technologische middelen hebben, bieden CMS-tools hen de mogelijkheid om uitgebreide content te ontwikkelen en te publiceren, zelfs zonder een team van webontwikkelaars, ontwerpers en andere IT-experts. 

Van blogs tot pagina's met veelgestelde vragen, van portfoliopagina's tot visuele galerijen, solopreneurs kunnen profiteren van CMS-software om inhoud te gebruiken om een ​​positieve reputatie op te bouwen voor hun praktijk met behulp van inhoud.

 • Interne Functionele Teams en Afdelingen

Wanneer mensen over digitale inhoud praten, denken ze standaard aan inhoudsimplementaties die bedoeld zijn voor externe consumptie. Interne functionele teams en afdelingen kunnen echter CMS-tools gebruiken om digitale inhoud te creëren, beheren en publiceren voor een scala aan doeleinden.

Operationele en beheerteams kunnen bijvoorbeeld Wiki-sites maken die belangrijke bedrijfsbrede interne processen documenteren. CMS-platforms kunnen ook worden gebruikt om zelfbedieningsbronnen voor werknemers, kennisbanken, trainingsportalen en meer te ontwikkelen. Ze kunnen ook worden ingezet om bedrijfsbrede aankondigingen te verspreiden.

Aangezien alle gepubliceerde inhoud digitaal is, kan deze eenvoudig worden gewijzigd wanneer er wijzigingen en updates zijn in de huidige processen en werkwijzen. Bovendien kunnen, vanwege de sterk samenwerkende en sterk gecentraliseerde aard van CMS-tools, meerdere interne belanghebbenden tegelijkertijd aan een project werken en ervoor zorgen dat toekomstige iteraties gebaseerd zullen zijn op de meest recente versie van de inhoud.

Verschillende soorten CMS-tools

Bedrijven, organisaties en individuen hebben verschillende inhoudsbehoeften en -doelen en hebben daarom verschillende oplossingen voor inhoudsbeheer nodig. Hoewel de verschillende soorten CMS-platforms enkele gemeenschappelijke functionaliteiten delen, verschillen ze door verschillende nuances. Deze variaties maken bepaalde CMS-tools geschikter op basis van behoeften, strategieën en beoogde uitvoering. Niet de een is per se beter dan de ander – het komt allemaal neer op wat de gebruiker nodig heeft en de beschikbare middelen.

 • Geïntegreerd CMS

Geïntegreerde CMS zijn feature-rijke contentmanagementplatforms die doorgaans door een enkel bedrijf worden aangeboden als een SaaS (Sofware as a Service), ook wel propriëtair CMS genoemd. Geïntegreerd CMS biedt op zijn minst contentbeheer, webhosting en klantondersteuning van één enkele leverancier.

De meeste, zo niet alle, geïntegreerde CMS-platforms worden geleverd met een krachtige inhoudseditor in een gebruiksvriendelijke interface voor slepen en neerzetten, evenals ingebouwde sjablonen. Hierdoor kunnen gebruikers visueel complete inhoudspagina's/-sites maken zonder externe bronnen of digitale middelen.

Afgezien van deze kernfunctionaliteiten, kunnen moderne geïntegreerde CMS-tools ook worden geleverd met vooraf geladen mogelijkheden die verder gaan dan eenvoudig contentbeheer. Deze omvatten ondersteuning voor e-commerce, evenementenbeheer, betaald inhoudbeheer, boekingsbeheer en cursusportals om er maar een paar te noemen.

Geïntegreerde CMS-voordelen:

 • One-stop-shop voor CMS en webhosting
 • Robuuste technische ondersteuning
 • Krachtige, visueel rijke inhoudseditor
 • Voorgeladen functionaliteiten die verder gaan dan het standaard CMS

Geïntegreerde CMS Nadelen:

 • Kan gepaard gaan met hoge initiële kosten/investeringen
 • Compatibiliteit met externe integratie kan beperkt zijn
 • Open source CMS

Zoals de naam al doet vermoeden, is een open-source CMS gratis te gebruiken, wat betekent dat gebruikers geen licentiekosten hoeven te betalen. Open-source tools voor contentbeheer worden gemaakt en onderhouden door een wereldwijde gemeenschap van ontwikkelaars. 

De broncode voor deze CMS-platforms is openbaar - iedereen kan nieuwe functies bekijken, wijzigen, distribueren, uitbreiden en creëren zoals vereist door de community. CMS-software die is ontwikkeld onder het open-sourceraamwerk is afhankelijk van gemeenschapsinitiatieven en updates zijn onderworpen aan collegiale toetsing. Omdat open-source CMS gedijt bij samenwerking, kan het vaak bogen op een langere levensduur en langere bruikbaarheid dan eigen ecosystemen die doorgaans afhankelijk zijn van slechts één auteur of eigenaar.

Een open source CMS-platform bestaat uit een backend-database voor het opslaan van digitale assets en inhoud, evenals een backend-applicatie voor het maken van inhoud. Traditionele architectuur open source CMS heeft een bijgevoegde frontend voor het weergeven van inhoud aan gebruikers.

Vanaf het moment van publicatie zijn de meeste websites gebouwd met behulp van open-source CMS-platforms.

Voordelen van open source CMS:

 • Gratis te gebruiken (hoewel minimale kosten in rekening kunnen worden gebracht voor updates en verbeteringen)
 • Regelmatige updates en verbeteringen
 • Flexibel
 • Meerdere externe bronnen en integraties

Open Source CMS Nadelen:

 • Open-sourcetoegang zorgt voor enkele beveiligingsproblemen
 • Voor de ontwikkeling van extra functies – plug-ins, extensies, apps – zijn ontwikkelmiddelen nodig
 • Variërende aanpassingen van de coderingskwaliteit
 • Beperkte technische ondersteuning
 • Hoofdloos CMS

Een headless content management platform is een "back-end only" CMS-software waarbij de contentrepository of waar de content is opgeslagen (ook wel de "body" genoemd) is ontkoppeld of gescheiden van de presentatielaag (ook wel de "head" genoemd). ). 

Headless CMS kan propriëtair of open source zijn. Hoe dan ook, het belangrijkste voordeel van het gebruik van een headless CMS is dat het niet presentatie-neutraal is: het maakt niet uit hoe content wordt weergegeven, op welk apparaat het wordt weergegeven en in welk ecosysteem het wordt gepresenteerd. De enige focus is om gestructureerde inhoud op te slaan en te leveren en om makers en redacteuren van inhoud in staat te stellen samen te werken aan de ontwikkeling van inhoud. 

Hierdoor kunnen gebruikers dezelfde inhoud op verschillende locaties implementeren fronteindigt, wat de sleutel is tot een omnichannel contentstrategie.

Gebruiksvoorbeelden voor het kiezen voor een headless CMS zijn onder meer: ​​het scheiden van inhoud van de technische stapel van een website voor snellere implementatie; gebruik voor websites of webapps die JavaScript-frameworks gebruiken; goed werken met websites die zijn gemaakt met behulp van statische sitegeneratoren; ontwikkeling van native mobiele apps voor verschillende besturingssystemen; eCommerce-stack verrijken; en content voor een intranet beheren.

Headless CMS-voordelen:

 • Flexibele backend-contentarchitectuur
 • Goed gedefinieerde API stelt ontwikkelaars in staat zich te concentreren op het maken van inhoud in plaats van op het beheren van inhoud
 • Snellere contentproductie en de mogelijkheid om content op verschillende platforms te hergebruiken
 • Apparaatcompatibiliteit
 • Beveiliging en schaalbaarheid

Headless CMS Nadelen:

 • Complexe sjablonen
 • Niet geschikt voor niet-technische gebruikers
 • Rekening houdend met de kosten van het CMS, zijn de kosten van de frontend-ecosysteem en de kosten voor het inhuren van ontwikkelaars, kan het gebruik van headless CMS in het algemeen duurder uitvallen
 • Ontwerp vanaf nul
 • Geen mogelijkheid om een ​​voorbeeld van inhoud te bekijken terwijl deze wordt gemaakt/gecodeerd

Functies van CMS-tools

Er zijn honderden CMS-tools om uit te kiezen, elk met unieke mogelijkheden om verschillende zakelijke doeleinden te vervullen. Een zij-aan-zij vergelijking van deze CMS-producten kan nuttig zijn, maar de belangrijke vraag is: welke functies zijn cruciaal - nu en in de nabije toekomst - die specifieke inhoudsdoelstellingen ondersteunen? 

Om de beste CMS-software te selecteren, moeten bedrijven, organisaties en individuele gebruikers ervoor zorgen dat de functies aansluiten bij hun behoeften en doelen.

Standaard kenmerken

Een CMS-tool moet op zijn minst de meeste, zo niet alle, van de volgende standaardfuncties hebben.

 • Samenwerkingsfuncties

Omdat CMS inhoud in de cloud opslaat, zou het gemakkelijk moeten zijn om middelen of mappen te delen om samen te werken met anderen, zowel binnen als buiten een organisatie. Iedereen die toegang heeft tot de inhoud, heeft toegang tot de nieuwste informatie, waar ze ook zijn, wanneer ze die ook nodig hebben. Door inhoudswijzigingen te delen en vast te leggen, kunnen gebruikers, met name inhoudsbeheerders, controleren hoe en wanneer elk gedeeld item is geopend.

Bovendien moeten meerdere gebruikers tegelijkertijd toegang hebben tot en werken in de backend van een CMS. Dat betekent dat marketeers op elk moment content kunnen produceren, IT-professionals beveiligingspatches kunnen implementeren en ontwikkelaars aangepaste code voor het thema kunnen programmeren. In een sterk collaboratief CMS-platform kunnen meerdere belanghebbenden tegelijkertijd aan hetzelfde stuk inhoud werken.

 • Toegangscontroles en machtigingen

Duidelijk gedefinieerde rollen en verantwoordelijkheden zijn essentieel in het contentmanagementproces.

Daarnaast is de mogelijkheid om op rollen gebaseerde toegangscontroles en machtigingen in te stellen van cruciaal belang om ervoor te zorgen dat verschillende gebruikers alleen werken aan CMS-gebieden die relevant zijn voor hun toegewezen verantwoordelijkheden.

Doorgaans hebben slechts een of twee geselecteerde mensen (meestal de contentbeheerders) volledige beheerdersrechten die hen volledige toegang geven tot elk onderdeel van het CMS-platform. Andere teamleden met meer gespecialiseerde en specifieke rollen hebben alleen toegang tot bepaalde systeemgebieden die relevant zijn voor hun werk. 

Het instellen van toegangs- en machtigingslimieten verkleint de kans op fouten, datalekken en inbreuken op de beveiliging, en maakt het gemakkelijker om de bron op te sporen wanneer zich problemen voordoen.

Verder maken op rollen gebaseerde toegangscontroles en machtigingen het gemakkelijk om toegang te verlenen aan nieuwe gebruikers en om toegang in te trekken voor leden die geen deel meer uitmaken van het team.

 • Besturingselementen publiceren

Gerelateerd aan het instellen van toegangscontroles en machtigingen is de beperking van publicatiemogelijkheden tot specifieke teamleden.

Ongeacht de grootte van een bedrijf, het is waarschijnlijk dat meer dan één persoon inhoud op uw site zal publiceren. Daarom zijn publicatiecontroles belangrijk in elk CMS. Ze voorkomen dat gebruikers acties op het systeem uitvoeren die ze niet zouden moeten uitvoeren. Contentmanagers willen bijvoorbeeld niet dat beginnende contentschrijvers hun berichten publiceren zonder goedkeuring.

 • Staging van inhoud

Websites, blogs en andere inhoudgerelateerde webactiva evolueren. Sommige tweaks zijn klein, terwijl sommige grote revisies zijn.

In plaats van deze wijzigingen op een live site te lanceren, is het ideaal om de wijzigingen te testen, hun functionaliteiten uit te testen, ontwerpfouten glad te strijken, bugs te identificeren en ervoor te zorgen dat ze de gebruikerservaring verbeteren voordat ze worden uitgerold. 

Staging stelt contentmanagers en de andere belanghebbenden die betrokken zijn bij het goedkeuringsproces in staat om wijzigingen in een privé-bètaomgeving vooraf te bekijken, terwijl ze nabootsen hoe de nieuwe content zich zal gedragen zodra deze live gaat.

 • Versiebeheer

Naast op rollen gebaseerde toegang en publicatierechten, zullen gebruikers profiteren van CMS-tools die een mechanisme hebben om de voortgang op te slaan en bij te houden. Tijdens de ontwikkeling van inhoud kunnen er enkele scenario's zijn waarin gebruikers mogelijk moeten terugkeren naar een oude versie van een project. CMS-platforms die de versiegeschiedenis opslaan, maken het gemakkelijk om op te halen als en wanneer eerdere inhoudsversies moeten worden hersteld.

Een ander kenmerk waarmee u rekening moet houden, is hoe een CMS-tool omgaat met back-ups. In het geval van gegevensverlies, inbreuken op de beveiliging of een kapotte website, kan het handig zijn om een ​​extra kopie van een website te hebben die op een cloudserver is gearchiveerd.

Sommige contentmanagementsystemen voeren automatisch back-ups van inhoud uit, terwijl andere vereisen dat back-ups handmatig worden gemaakt. Er zijn CMS-oplossingen die back-up als native functie bevatten, terwijl er platforms zijn waarop u deze als extensie moet installeren. Gebruikers moeten hiermee rekening houden bij het op de shortlist plaatsen van CMS-opties.

 • Creatie van meertalige content

Bedrijven, organisaties en individuen die zich op een internationaal publiek willen richten, moeten kiezen voor een CMS waarmee meertalige content kan worden gemaakt. In plaats van experts in te huren om inhoudsstukken naar verschillende talen te herwerken, wat tijd en geld kan kosten, maken CMS-tools met een meertalige vertaalfunctie dit proces snel, gemakkelijk en goedkoop.

Op de front Uiteindelijk stelt deze functie gebruikers ook in staat om tussen talen te schakelen als en wanneer ze dat nodig hebben.

Belangrijkste kenmerken om naar te zoeken

Bovenstaande standaard features zijn al voldoende om een ​​complete website of blog te bouwen. Gebruikers met specifieke behoeften, gebruikers die hun contentproductie willen opschalen en gebruikers die betere resultaten willen halen uit hun contentinitiatieven, hebben echter aanvullende mogelijkheden nodig buiten de standaardset functies.

Hieronder staan ​​de belangrijkste CMS-functies als u uw inhoudsontwikkeling wilt opschalen.

 • Robuuste set integraties

Zelfs het meest geavanceerde CMS heeft niet alle functies die voldoen aan alle huidige en toekomstige behoeften van bedrijven, organisaties en individuele videomakers. In plaats van tijd en middelen te besteden aan het zoeken naar dat "ene perfecte CMS", zouden gebruikers moeten kiezen voor een CMS-oplossing met robuuste integraties om software van derden te gebruiken in hun contentworkflow.

Hier zijn een paar van de integraties waar gebruikers op moeten letten bij het winkelen voor CMS-tools:

 • Sociale media integratie: Om verwijzingsverkeer naar een website te leiden, moet een CMS geschikt zijn voor sociale media. Deze integraties moeten contentmanagers in staat stellen om rechtstreeks vanaf hun website naar hun social media-pagina's te cross-posten, social sharing-knoppen toe te voegen aan relevante pagina's en de social media-prestaties te volgen met een analysedashboard.
 • marketingautomatisering: Sommige CMS-tools hebben ingebouwde functies voor marketingautomatisering, zoals geautomatiseerde e-mails en op gedrag gebaseerde aanbiedingen in de inhoud. Om de verkoopbaarheid van content te vergroten, kunnen gebruikers echter kiezen voor een CMS-platform dat kan worden gekoppeld aan externe automatiseringsfunctionaliteiten om conversies te stimuleren.
 • CRM: Met tools van derden kunnen CMS-tools nuttige gebruikersinformatie doorgeven aan CRM-software die marketeers kunnen gebruiken om hen vooruit te helpen in de reis van de koper.

Meestal komen integraties in de vorm van "extensies" of "plug-ins" voor een bepaalde CRM, die kunnen worden gedownload van de marktplaats. Dus bij het kiezen van een CMS moeten gebruikers letten op de beschikbaarheid van deze apps, vooral voor degenen die op zoek zijn naar een open-source CMS. 

 • SEO-beheerfuncties

Zelfs de beste inhoud gaat verloren als niemand het ziet. Hoewel er de afgelopen jaren nieuwe verkeersbronnen zijn opgedoken, blijft het verkeer afkomstig van zoekmachines aanzienlijk. 

Het is belangrijk dat een CMS in de basis SEO-degelijk is. Dit betekent het hebben van de juiste HTML-opmaak, responsieve ontwerpelementen en SEO-vriendelijke permalinks. Al deze zijn van fundamenteel belang om ervoor te zorgen dat een website, blog of andere online inhoudseigenschappen goed scoren op de resultatenpagina's van zoekmachines.

Evenzo zouden contentmanagers moeten kijken naar aanvullende functies voor zoekmachinemarketing, of het nu gaat om native apps (in het geval van een geïntegreerd CMS) of extensies en plug-ins (in het geval van open-source CMS). 

 • Gedetailleerde analyse

Datagestuurde beslissingen over contentbeheer zijn essentieel om op te vallen in het huidige competitieve contentlandschap. Contentmanagers moeten de prestaties van hun contentstrategie volgen en monitoren met behulp van meetbare indicatoren.

CMS-tools met een ingebouwd analysedashboard zijn ideaal. Uitgebreide gegevens die de verkeersbron laten zien, hoe bezoekers omgaan met inhoud op verschillende apparaten en welke soorten inhoud de meeste betrokkenheid genereren, om er maar een paar te noemen, zijn belangrijk om de huidige uitvoering van inhoud voortdurend te verfijnen.

Als een CMS-tool niet met analyse wordt geleverd, moet het op zijn minst eenvoudig te integreren zijn met een extern analyseplatform.

 • Aanpasbare sjablonen

Profiteren van vooraf geladen, aanpasbare sjablonen is een goede manier om snel en efficiënt content te creëren in plaats van elke keer opnieuw te beginnen. Het vereenvoudigt het contentontwikkelingsproces en geeft ruimte voor snelle content-implementaties. 

Dat gezegd hebbende, hoewel het voordelig is om een ​​CMS-tool te hebben die kant-en-klare kant-en-klare sjablonen biedt, moet er ruimte zijn voor aanpassingen om ervoor te zorgen dat elke inhoud consistent is met een merkidentiteit en flexibel genoeg is om specifieke en evoluerende inhoud te accommoderen. voorwaarden.

Belangrijke overwegingen bij het kiezen van CMS-tools

Het kiezen van het CMS dat de contentstrategie van een bedrijf aanvult, voldoet aan de huidige en onmiddellijke toekomstige behoeften, past bij de huidige middelen en contentgerelateerde doelen ondersteunt, zorgt voor een positieve ROI voor elke software-investering.

Hieronder staan ​​enkele belangrijke overwegingen bij het selecteren van een CMS-tool.

 • Prijs in relatie tot functies

Hoeveel moet men uitgeven aan een CMS-tool? Er zijn een aantal manieren om deze vraag te beantwoorden, maar een strategie is om de prijs te vergelijken met de kenmerken. 

De sleutel is om grondig te plannen en due diligence uit te voeren. Eigen CMS-platforms worden bijvoorbeeld meestal standaard geleverd met een uitgebreide lijst met functies, maar contentmanagers moeten bepalen welke van deze voor hen relevant zijn. 

De tijd nemen om platforms te vergelijken heeft ook zijn vruchten af. Er zijn bijvoorbeeld gratis plug-ins en extensies beschikbaar op open source CMS-marktplaatsen die vergelijkbaar zijn met de native apps waarvoor gebruikers extra betalen als ze kiezen voor een eigen CMS.

 • Het aantal beschikbare plug-ins en thema's

Over plug-ins gesproken, een andere belangrijke overweging bij het winkelen voor CMS-software is de beschikbaarheid van compatibele thema's, plug-ins, extensies en apps. Deze toegevoegde technologielaag breidt niet alleen de functionaliteit en mogelijkheden van het CMS uit, het zorgt er ook voor dat het kan evolueren naarmate de behoefte van de gebruiker verandert. Dit verlengt de bruikbaarheid en levensduur van het platform en verhoogt daardoor de ROI.

 • Aanpasbaarheid

In een markt die wordt gedomineerd door kant-en-klare CMS-oplossingen, is het vaak moeilijk te begrijpen waarom gebruikers ooit tijd en middelen zouden willen besteden aan het aanpassen van iets dat op zichzelf al geweldig is.

Het antwoord is dit: het beste CMS is er een dat mee evolueert met zijn gebruikers. Als een CMS-platform beperkend is in termen van maatwerk en personalisatie, kan het een uitdaging zijn om toekomstige uitdagingen aan te pakken. Aanpasbaarheid is daarom essentieel om schaalbaarheid op de lange termijn te ondersteunen.

 • Website Builders

Een websitebouwer is een alles-in-één platform dat is ontworpen om het proces van het ontwikkelen van een website te vereenvoudigen. Meestal worden websitebouwers gehost door de provider zelf, dus gebruikers hoeven niet na te denken over het zoeken naar een hostingservice.

Met een websitebouwer hebben gebruikers de mogelijkheid om een ​​thema te selecteren en lay-out/visuele wijzigingen aan te brengen door elementen over het scherm te slepen en neer te zetten. In vergelijking met contentmanagementsystemen die vaak worden uitgebreid met apps en extensies van derden, zijn websitebouwers meestal beperkt tot de functies binnen het platform, totdat er een nieuwe versie/update wordt uitgebracht.

 • Webdesign-software

Webontwerpsoftware geeft gebruikers de tools om webpagina's te maken, te bewerken, bij te werken en te publiceren. Deze tools worden meestal gebruikt door webontwerpers en worden gebruikt om de lay-out en inhoud van een webpagina te creëren door middel van HTM-codewijzigingen of door een WYSIWYG-editor. 

Webontwerpsoftware bevat functies om code te bewerken en ontwerpprojecten te visualiseren. Sommige webdesigntools bieden ook kaders en sjablonen om gebruikers te helpen bij de basisarchitectuur van een website. Om het proces efficiënter te maken, hebben veel webontwerpplatforms ook ingebouwde bibliotheken die verschillende ontwerpelementen en shortcodes bevatten. Hoewel webontwerpsoftware en webbouwers vergelijkbare functies delen, biedt een webontwerpplatform meestal een meer aanpasbare en onafhankelijke ontwerpomgeving. 

Ten slotte kunnen gebruikers met webdesignsoftware codes importeren van tools zoals teksteditors en visuele elementen van externe ontwerpsoftware zoals tools voor vectorafbeeldingen.